امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

بازار وكیل شیراز

بازار وكیل شیراز دسته: عمران
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 34 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 72

بازار نو شیراز این بازار از جانب دروازه اصفهان و در امتداد بازار وكیل ساخته شده و بانی آن میرزا یوسف اشرفی مازندرانی – از وزرای شیراز – است كه به سال 1229 هـق از منصب خود بركنار گردید این بازار در ابتدا به «بازار میرزایوسفی» شهرت داشت ولی از اواخر دورة قاجار به جهت جدیدالاحداث بودن آن به بازار نو معروف شد

قیمت فایل فقط 24,700 تومان

خرید

بازار نو (شیراز)

این بازار از جانب دروازه اصفهان و در امتداد بازار وكیل ساخته شده و بانی آن میرزا یوسف اشرفی مازندرانی – از وزرای شیراز – است كه به سال 1229 هـ.ق از منصب خود بركنار گردید. این بازار در ابتدا به «بازار میرزایوسفی» شهرت داشت ولی از اواخر دورة قاجار به جهت جدیدالاحداث بودن آن به بازار نو معروف شد.

بازار وكیل (شیراز)

این مجموعه ارزشمند، در شرق میدان شهرداری شیراز و جنب مسجد جامع واقع گردیده و از ساخته های كریم خان زند است كه ظاهراً ساختمان آن بعد از سال 1187 هـ.ق آغاز شده است. (نقشة ش 142 و 144)

به اعتقاد نویسندگان، كریم خان زند در ساخت این بازار، بازار قیصریه لار را مدنظر داشته و به روایت دیگر، كریم خان بازار وكیل را از روی بازار صفوی كازرون (بازاری كه در دوره كریم خان زند برپا بوده و بعدها در دوره قاجاریه خراب و نوسازی شد) ساخته است. علی رغم شباهت معماری بازار به معماری دوره صفوی، همچون دیگر آثار كریم خان زند دارای ویژگی ها و خصوصیات منحصر به فردی است و همچنین از نظر وسعت، عرض و تزیینات بر مجموعه بازارهای قبلی رجحان دارد.

همزمان با ساخت بازار و برای تسهیل بازرگانی و تجارت، سراها، گمرك و ضرابخانه ای در كنار بازار ساخته اند كه ساختمان آنها هم اكنون بر جای مانده است. بازار وكیل در دوره زندیه از رونق زیادی برخوردار بوده و پیشه های مختلفی در آن به فعالیت اشتغال داشتند، اما با انتقال پایتخت در اوایل دوره قاجار،‌ از رونق آن كاسته شد. مالكیت بناها و حجره های بازار در اختیار كریم خان و جانشینان او بود كه با اجاره بهای نسبتاً كمی در اختیار بازرگانان و سایر پیشه وران قرار داده می شد.

بازار وكیل در حال حاضر متشكل از یك رشته اصلی شمالی – جنوبی و یك رشته كوچكتر غربی – شرقی است كه در محل تقاطع آنها چهار سوق وسیع و زیبایی ساخته اند. سراها و دیگر بناهای مرتبط با بازار نیز در حواشی رشته اصلی بازار قرار گرفته و با درگاه و دالان هایی بدان راه می یابند. متأسفانه اقدامات عمرانی دوره اخیر صدماتی به این مجموعه وارد ساخته است، از جمله با احداث خیابان زند، رشته شمالی و جنوبی بازار وكیل در محلی نزدیك چهارسوق قطع شده و چند حجره و طاق در این بخش از میان رفته است. همچنین در همین دوره تعدادی مغازه به نمای غربی بازار و بخشی از نمای مسجد الحاق شده كه این امر صورت قدیمی بازار را در این قسمت دگرگون كرده است.

در ساخت و شالوده ریزی بازار، ظاهراً دقت زیادی به خرج داده شده، چرا كه بعد از گذشت سالیان دراز و وقوع زلزله های متعدد، هیچ خللی در ساختمان آن، به ویژه در طاق بزرگ چهارسوق پدید نیامده است. مصالحی كه در ساختمان بازار به كار رفته در شالوده، سكوها و ازاره ها، سنگ های تراشیده در قطعات نسبتاً بزرگ؛ و در بدنه و طاق ها آجر است. از دیگر نكات قابل توجه بازار مسأله تأمین روشنایی و تهویه هوای داخل آن است كه با تعبیه بادگیرها و روزنه ها یا پنجره هایی این مسأله به مناسبترین شكل صورت گرفته است.

رشته شمالی – جنوبی بازار وكیل در هر سمت چهارسوق 41 زوج حجره یا مغازه دارد و همچنین درگاه ها و راهروهایی در آن تعبیه شده كه دسترسی به كاروانسرهای روغنی، احمدی، گمرك و ضرابخانه را فراهم می سازد. رشته شرقی – غربی بازار كوچكتر است و در سمت شرقی 19 زوج حجره – مشهور به بازار علاقه بندان – و در سمت غربی 10 زوج حجره – مشهور به بازار تركش دوزها دارد. به موازات بازار تركش دوزها، در سمت جنوب چهارسوق، بازار دیگری است كه مدخل ورودی آن در جلو مسجد وكیل قرار دارد و به بازار شمشیرگرها مشهور است. بازار اخیر 11 زوج حجره دارد.

پوشش راهروهای میانه بازار عبارت از گنبدهای خوش طرحی است كه بر روی طاق یا قوس های جناغی قرار گرفته اند. ارتفاع این طاق ها از كف بازار حدود 11 متر بوده كه بعد از بالا آوردن كف بازار – حدود 1 متر – به 10 متر كاهش یافته است. بر بالای هر یك از حجره ها،‌ پنجره هایی تعبیه شده كه روشنایی بخش مركزی بازار را فراهم می سازد. مغازه ها وسعت زیادی دارند و در جلو هر كدام از آنها سكوهایی از قطعات سنگ های حجاری شده بزرگ نهاده اند تا مغازه داران كالاهای خود را بر روی آنها عرضه كنند. نمای بیرونی این سكوها مزین به نقوش برجسته، به اشكال ترنج است. با بالا آوردن كف بازار، بخش عمده این سكوها در زیر خاك مدفون شده است.

نقطه مركزی بازار، چهارسوق زیبای آن است كه در محل تقاطع دو رشته بازار ساخته شده است. این بخش به شكل هشت ضلعی است و گنبد بزرگ و مرتفعی بر روی آن بنا شده است. سطح زیرین این گنبد به شیوه زیبایی آجرچینی و تزیین شده و بر فراز آن بادگیری ساخته اند. در گذشته در میانه چهارسوق، حوض مرمرین زیبایی وجود داشت كه آب آن از مجرایی كه از زیر كف بازار تركش دوزها می گذشت، تأمین می شد. با بالا آمدن كف بازار، این حوض در زیر سطح كنونی بازار قرار گرفت.

از بخش هایی كه در دوره قاجار در كنار بازار وكیل ساخته اند می توان به بازار مسگرها و اردوبازار اشاره كرد كه اولی به سال 1298 هـ.ق و توسط حاجی میرزا معتمدالدوله ساخته شده است. همزمان با ساخت بازار وكیل بناهای دیگری نیز در مجاورت آن ساخته شدند كه از آن جمله می توان به ضرابخانه، گمرك و تعدادی سرا اشاره كرد. (نقشه ش 142)

ضرابخانه: این بنا در میانه راسته اصلی بازار و تقریباً رو به روی مدخل كاروانسرای روغنی واقع گردیده و محل ضرب سكه حكومت زندیه و معاملات پولی و تجاری (به منزله بانك) بوده است. این بنا دارای درگاه ورودی، دالان ها و حجره های با تزیینات كاشیكاری در پوشش مدخل است و از نمونه های شیوه معماری دوره زندیه است.

بازار یزد

قیمت فایل فقط 24,700 تومان

خرید

برچسب ها : بازار نو شیراز , بازار وكیل شیراز

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر